Social- og sundhedsassistent: Vi har altid brug for at forbedre os, så vi ikke går i stå
Kompetenceudvikling skal sikre, at vi tænker selv – fremfor bare at gøre, som vi plejer. Det mener Helle, som har taget den psykiatriske suppleringsuddannelse.
Større forståelse for de daglige metoder
Noget af det vigtigste, som Helle har taget med sig fra psykiatrisk suppleringsuddannelsen, er en større forståelse for de metoder, hun allerede bruger i sin hverdag
"Man kan nemt gå rundt og gøre ting til daglig, som fungerer, men man tænker måske ikke videre over, hvorfor det egentlig fungerer. Et eksempel er SafeWard, som er et stort felt, hvor jeg måske bruger 60 procent af interventionerne. Under et oplæg på uddannelsen blev jeg gjort opmærksom på de sidste 40 procent, jeg faktisk kan bruge fra modellen," siger Helle og fortsætter:
"Det er der plads til, at jeg kan tage ind, fordi en stor del allerede ligger på rygraden nu. Så jeg tror, det er meget vigtigt, at vi får noget opfriskende indimellem, for det kan faktisk også tilføre ny læring."
Nyt syn på patientgruppe
Helle vidste, at hun ville arbejde i Psykiatrien, da hun tog SSA-uddannelsen. Hun synes allerede dengang, at det var et spændende felt og fandt det særligt fascinerende, at en del patienter har godt styr på deres egen sygdom.
"Jeg kunne godt lide, at det var nogen, som faktisk havde sat sig ind i deres eget liv og derfor også vidste, hvordan de bedst kunne behandles," siger Helle.
Som SSA havde Helle mulighed for at tage den psykiatriske suppleringsuddannelse. En chance, hun greb, da en kollega, der havde været afsted, talte rigtig godt om det.
"Under uddannelsen holdt en af underviserne et oplæg om selvskadende patienter, der ofte bliver genindlagt. Fremfor at tænke "nu kommer den patient igen og fylder meget", havde det givet underviseren et nyt syn at tænke dem som terminale – for en del af dem siger jo, at de gerne vil dø. Vi skal passe på dem og sørge for, de kommer godt ud igen, som var de terminale," siger Helle og fortsætter:
"Selvom jeg allerede går godt i spænd med den type patienter, har det hjulpet mig enormt meget at få en ny måde at tænke på, når jeg får den type patient ind ad døren."
Vigtigheden af udvikling
For Helle er det vigtigt at udvikle sig fagligt og være nysgerrig på, hvor specialet udvikler sig hen – særligt i forhold til behandling og tilgange til patienterne.
"Jeg synes, det er vigtigt, at vi kan udvikle vores kompetencer og blive dygtigere, for ellers tror jeg, at vi går i stå og bliver lullet ind i det, vi gør. Vi kommer måske til at gøre, som vi plejer fremfor at tænke selv," forklarer hun.
Hun har været på en del mindre kurser og holder sig jævnligt opdateret på, hvad Psykiatrien tilbyder af kompetenceudvikling.
"Det har været rigtigt godt at komme ud af mine vante omgivelser. Lytte til dygtige undervisere og spare uformelt med de andre kursusdeltagere og høre deres erfaringer fra Skejby, Gødstrup eller Horsens."
At kunne hjælpe patienterne
I dag arbejder hun på en akutmodtagelse, og der er mange ting, som gør, at Helle er glad for sit arbejde. Hun sætter blandt andet stor pris på den sparring, hun har med de andre faggrupper omkring patienterne. Det, at så mange faggrupper inddrages, gør, at patienten ses som et helt menneske – ikke kun en sygdom.
Og så kan hun godt lide, at der både er velkendte og nye patienter. Der kan være noget trygt ved de velkendte patienter, som der er erfaring med, hvor det omvendt ved de nye patienter skal vurderes, hvad de selv kan klare, og hvad der kræver hjælp.
"Der er elementer i det, som gør, at man skal være god til at bruge sine kompetencer – både de sociale og de faglige," siger Helle og fortsætter:
"Det er det, som motiverer mig; at kunne hjælpe patienterne, så de får det bedre og kan komme fra vores afdeling igen."