Specialsygeplejerske skal skabe en rolig og tillidsfuld atmosfære for patienterne
Videreudvikling gavner i høj grad patienterne. Det er en af grundene til, at specialsygeplejerske Bodil har taget efteruddannelse i diagnostik og psykopatologi.
Patientinddragelse i undervisningen
"Der inddrages patienter i undervisningen, og det er utroligt lærerigt. Der var elementer, som jeg aldrig havde hørt om før, og jeg lagde mærke til ting, jeg ikke tidligere havde bidt mærke i eller var klar over, betød noget," siger Bodil og uddyber:
"Jeg kan eksempelvis godt beskrive psykosesymptomer, men inden udviklingen af psykosesymptomer, kan patienten opleve at logikken og meningen med tingene ændres, – at der opleves en forvrænget virkelighed, og dette – plus andre ting – kaldes selvforstyrrelser – altså forstyrrelser i selvet. Det var ny viden for mig, og det giver en bedre forståelse for patienternes oplevede verden."
Bodil er uddannet specialsygeplejerske og har siden 2014 deltaget i udredningen i ambulatoriet, hvor hun laver afklarende samtaler med nyhenviste patienter. Hun mener selv, at hun har brug for jævnligt at få mere viden – også af den systematiserede slags.
"Det er ikke altid tydeligt, hvornår man har lært noget nyt, men når man pludselig bruger det i en sammenhæng, hvor det er meget brugbart, så bliver det helt synligt," siger Bodil.
Det var en af grundene til, at Bodil tog efteruddannelsen i diagnostik og psykopatologi. Men også for at få et afbræk med tid til refleksion, som der ellers ikke altid er rum til i hverdagen.
Betydningsfuld erfaringsudveksling
Det, som er særligt vigtigt ved videreudvikling såsom efteruddannelsen i diagnostik og psykopatologi, er, at det konstant øger den faglige ballast til glæde og gavn for patienterne – og det er centralt for Bodil.
"Psykopatologi er en af grundforudsætningerne for at give god behandling til patienterne. Det kan selvfølgelig ikke stå alene, men det er meget vigtigt, da psykosespektret og de affektive lidelser er et kerneområde for Psykiatrien. Der kan man ikke blive vidende nok."
For Bodil var de andre vigtige elementer ved efteruddannelsen, at hun oplevede underviserne som yderst kompetente, og at de andre deltagere kom fra forskellige dele af Psykiatrien.
"Den erfaringsudveksling, vi kan have, når vi mødes med kollegaer fra andre steder, er så betydningsfuld. Det giver en fornemmelse af, at vi er mange, der trækker på samme hammel, og vi kan blive inspireret af, hvordan andre løser de problemer, vi selv arbejder med," siger Bodil.
En dygtig psykiatrisk sygeplejerske
Videreudvikling spiller en rolle i forhold til at være en dygtig psykiatrisk sygeplejerske. Men der er selvfølgelig mange andre ting, som også er afgørende for, om man er en god sygeplejerske, mener Bodil.
Man skal have en bred viden for hurtigt at spore sig ind på, hvad der er på spil for patienten, og hvad der er relevant at dykke ned i. Det kræver en indsigt i systemets sammensætning, så man bidrager til at træffe afgørelser til gavn for patientens videre forløb.
"Jeg er desuden ofte patienternes første kontakt med Psykiatrien via den afklarende samtale. Det kan være svært for patienten at lægge sit liv på bordet til en helt fremmed person – også det, de måske skammer sig mest over. Det er min opgave at skabe en rolig og tillidsfuld atmosfære. Det er et stort ansvar," siger Bodil.
At gøre noget for og med patienterne
Som psykiatrisk sygeplejerske har Bodil sine egne patienter i ambulatoriet, som hun har ansvaret for. Hun strukturer deres forløb og får koordineret aftaler med deres læge og andre samarbejdspartnere, internt som eksternt. Hvis behandlingen ikke virker som ønsket, tager hun det videre, så der kan findes en anden behandlingsvej.
"Det er det, som motiverer mig i mit arbejde; at jeg kan gøre noget for og sammen med patienterne. At guide dem i nogle retninger, hvor tingene fungerer bedre."
"Den største gevinst ved at være i Psykiatrien er at tale med de mennesker og deres pårørende, som kommer ind ad døren og at være med til at hjælpe dem. Det er så spændende, og patienterne er virkelig givende," siger Bodil.