Basiskursus i selvmordsforebyggende samtaler - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling
Målgruppe:
Kurset er en del af den obligatoriske introduktion for følgende målgruppe:
Faggrupper: læger, sygeplejersker, psykologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, pædagoger og social- og sundhedsassistenter.
Afsnit: skolebørns-, unge- og spiseforstyrrelsesafsnit samt spædbarnsambulatoriet.
Erfaring: 6 til 12 måneders erfaring fra BUA. I de tilfælde, hvor medarbejdere ved tidligere ansættelse allerede har gennemført kurset kan leder vurdere, om kurset er nødvendigt.
Formål:
Kurset introducerer den nyansatte (6-12 måneders erfaring) til samtalen med den selvmordstruede patient, så medarbejderen gennem øvelser og fælles refleksion opnår de nødvendige kompetencer til at gennemføre samtalerne. På kurset vil den nyansatte (6-12 måneders erfaring) opnå basal viden om selvmord, selvmordsrisikovurdering og handlemuligheder.
Indhold:
Undervisning i samtalen med den selvmordstruede patient som led i selvmordsforebyggelse. Mulighed for refleksion over egen praksis samt sparring med kolleger. I forløbet introduceres desuden kort til selvmordsrisikovurdering. Kurset forudsætter aktiv deltagelse.
Forberedelse til kurset: Reflektér over egne erfaringer og egen praksis ift det selvmordsforebyggende arbejde. Medbring en konkret case (indeholdende en selvmordsproblematik) til forløbet. Deltagernes egne cases vil indgå i undervisningen. Som forberedelse til kurset skal man desuden have gennemført e-læringsmodulet: Selvmordsrisikovurdering – forebyggelse af selvmord samt være introduceret til retningslinien: Vurdering af selvmordsrisiko, fællespsykiatrisk retningslinje eau.