BUA Mentaliseringsbaseret terapi (MBT)
Målgruppe
Læger og psykologer ansat ved Børne- og ungdompsykiatrisk afdeling
Formål
Formålet med kurset er at kvalificere deltagerne til at forstå og anvende principper og metoder fra mentaliseringsbaseret behandling i praksis.
Deltagerne vil opnå indsigt i teori og grundprincipper i mentaliseringsbaseret behandling og der vil, på kurset, blive gennemgået hvordan teori og begreber kan anvendes i mentaliseringsbaseret terapi.
Ligeledes hvordan tilgangen forstås og bruges til behandling af forskellige typer psykiske lidelser.
Forberedelse
Se litteratur, som det forudsættes, at du har læst inden kurset under "Udvidet beskrivelse":
Program for de 5 dage:
Dag 1 (2.6.25): Introduktion til mentaliseringsbegrebet
Undervisere: Kasper Pyndt og Pia Ølgod
Begrebsafklaring af de grundlæggende begreber i mentaliseringsbaseret behandling og gennemgang af udviklingen af mentaliseringsevnen, herunder kobling til tilknytningsteorien og emotionsregulering. Mentalisering og beslægtede begreber, tidlige præmentaliseringsformer og mentalisering som en terapeutisk holdning gennemgås. Afslutningsvis redegøres der for effektundersøgelser i behandlingen af unge med personlighedsforstyrrelse.
Dag 2 (3.6.25): Mentaliseringsbaseret Terapi
Undervisere: Kasper Pyndt og Kathrine Nikolajsen
Der redegøres for de forskellige elementer i MBT. Indhold og formål med psykoedukation, struktur i den enkelte terapisession samt forskellige faser i terapiforløbene gennemgås. Hovedvægten ligges den terapeutiske holdning samt gennemgang af de forskellige interventioner målrettet forskellige typer mentaliseringssvigt både i individuel- og gruppebehandling, samt hvordan behandlingen kan kombineres med både gruppe og individuelle sessioner. Sidst præsenteres en model for en mentaliseringsfokuseret tilgang til caseformulering.
Dag 3 (20.8.25): Mentalisering og personlighedsforstyrrelser hos unge
Undervisere: Kasper Pyndt og Kathrine Nikolajsen
Fokus på en mentaliseringsbaseret forståelse af personlighedsforstyrrelser og hvilke udfordringer der kan opstå i behandlingsforløb. Der vil overvejende være fokus på ængstelig-evasiv og emotionelt ustabil personlighedsstruktur i gennemgangen, herunder forskellige typer af mentaliseringssvigt. Forståelse og håndtering af selvskadende adfærd er også et centralt element i behandlingen af disse lidelser og en mentaliseringsbaseret tilgang fremlægges.
Dag 4: Mentalisering i familiearbejde og ved arbejde med pårørende.
MBT med børn, forældre og familier (fokus skolebørn)
Dag 4 (21.8.25): Mentaliseringsbaseret forståelse ift Spisefortyrrelse og netværksarbejde
Undervisere: Kirsten Keller og Kasper Pyndt
Der gives en beskrivelse af ”spiseforstyrrelser” som regulationsforstyrrelser ud fra en MBT teoretisk baggrund.
Mentaliseringsbrist hos personer med spiseforstyrrelse kan både være forbigående, men kan også have mere kronisk karakter og være forankret i patientens selvopfattelse og måde at se verden på. Vi gennemgår kliniske eksempler på forskellige typer og sværhedsgrader af mentaliseringsbrist i spiseforstyrrelsesbehandling.
Der redegøres for grundelementerne i mentaliseringsbaseret behandling af spiseforstyrrelser, herunder hvordan der arbejdes med 2 spor i behandlingen. Desuden drøftes MBT tilgang til Non-negotiables og hvordan man kan forholde sig mentaliserende når behandlingsalliancen er svingende og når patienten er fysisk truet.
Netværksarbejde
Fokus på hvordan den mentaliseringsbaseret tilgang kan anvendes i den teambaserede praksis mellem kollegaer og i arbejdet med det større netværk omkring barnet og den unge. Der vil tages udgangspunkt i en mentaliseringsbaseret tilgang kaldet AMBIT (Adaptive Mentalization Based Integrative Treatment). Modellen er udviklet via flere hundrede centre som arbejder med klienter med høj grad af kompleksitet, høj grad af risikoadfærd og lav grad af engagement i behandlingen. Tilgangen kan give forståelse for, hvordan vi kan arbejde med disse børn og unge, samt bidrage til at sikre en integreret behandlingsindsats når der er mange parter involveret.
Psykoedukation til unge og forældre
Med udgangspunkt i Manual for mentaliseringsbaseret psykoedukativ gruppeterapi præsenteres formål, indhold og struktur i psykoedukative forløb. Psykoedukation er en vigtig faktor i at engagere patienterne i behandlingen og få indblik i hvordan de kan arbejde med deres relationelle og emotionelle problemer. Det kan anvendes som indledning af behandling for den unge men også gives til familier for at styrke deres forståelse og evne til at støtte deres barn/ung.
Dag 5 (22.8.25): Mentalisering i familiearbejde og ved arbejde med pårørende.
Undervisere: Kasper Pyndt, Pia Ølgod og Stinna Randrup
I familier med børn i mistrivsel eller med psykiatriske diagnoser kan kommunikationen være præget af misforståelser og nedsat mentalisering. Dette enten forud for barnets vanskeligheder eller det kan opstå, når forældrene forsøger at hjælpe den unge.
På dagen vil der blive redegjort for principper for, hvordan man i terapien kan arbejde med at skabe alliance til familien/barnet, og øge mentalisering i familien eller hos barnet, gennem leg, øvelser og samtale.
Dagen vil også byde på introduktion til arbejdet med fokusformuleringer og anvendelsen af udviklingspsykologiske opmærksomheder i terapien.
Deltagerne i kurset skal prøve kræfter med udvalgte øvelser, der kan anvendes som interventioner. Dagen vil således byde på vekslen mellem oplæg og øvelser.
By | Dato | Tid | Sted | Tilmeldingsfrist | Ledige Pladser | |
---|---|---|---|---|---|---|
Aarhus N |
02.06.2025 03.06.2025 20.08.2025 21.08.2025 22.08.2025 |
09.00 09.00 09.00 09.00 09.00 |
AUH Psykiatrien | 05.05.2025 | 24 / 24 |