Hvad er en Datadetektiv?

Datadetektiven er den seneste nye tilføjelse til Data og Dataanvendelses uddannelser og bygger på mange års erfaring med generering af data til klinisk forskning.

Som forsker eller kvalitetsmedarbejder i Region Midtjylland findes der gode muligheder for at bedrive forskning med det eksisterende data i BI-datavarehuset. Det kan imidlertid være udfordrende at navigere i det store datalandskab, koble relevant data sammen og gennemskue relevante juridiske processer for sit forsknings- eller kvalitetsprojekt.

Som Datadetektiv vil du blive du klædt på til, at gå i gang med dataudtræk til dine forsknings- og kvalitetsprojekter. På kurset vil vi tage udgangspunkt i eksempler på forskningsudtræk med data fra typisk anvendte kilder, som eksempelvis MidtEPJ, Medicin-modulet og LABKA.

På uddannelsen til Datadetektiv, vil du:

  • få kendskab til BI-datavarehusets indhold med fokus på hospitalsaktivitet og kliniske databaser
  • lære at lave opslag i dokumentationen af datavarehusets databaser, tabeller og kolonner
  • få kendskab til de relevante juridiske processer for forsknings- og kvalitetsprojekter
  • få basale kompetencer i Microsoft T-SQL kodning, som værktøj til udforskning og generering af datasæt
  • lære at anvende Tableau Desktop til at udforske data, og generere datasæt med data fra BI-datavarehuset og eksterne datakilder, herunder Excel
  • lære at bruge Tableau Dekstop og/eller Microsoft T-SQL til at udtrække datasæt til videre brug, f.eks. til analyse i STATA
  • lære at forholde sig til datastrukturer, og til hvordan man kan gøre det nemt for sig selv ved at generere et skræddersyet datasæt
  • lære at anvende systemer til opbevaring og videregivelse af datasæt i Region Midtjylland, f.eks. BI-portalen og MidtX

Så snart det er klart, vil du kunne finde det detaljerede undervisningsprogram under 'Dokumenter'.

Hvem henvender kurset sig til?

Der er brug for Datadetektiven mange steder i vores organisation. Uddannelsen henvender sig primært til personer, som har en interesse for at bedrive forskning (Ph.d.-studerende, Post Doc studerende, professor e.l.) eller kvalitetsprojekter. Fælles for målgruppen er, at man mangler de fornødne værktøjer til selvstændigt at udarbejde sit eget datasæt og videregive data på en hensigtsmæssig måde.

Hvilke forudsætninger kræver det at deltage på kurset?

Vi forventer, at en Datadetektiv er motiveret for at bringe data mere i anvendelse i de forsknings- og/eller kvalitetsprojekter der, enten allerede eksisterer i ens afdeling/område, eller ønsker at skabe nye projekter og indsigter.

Som deltager på uddannelsen forventer vi, at man som minimum:

  • Har konkrete projekter i gang eller skal til at udarbejde konkrete projekter, hvor anvendelse af data fra BI-datavarehuset er relevant, og at afdelingen/området ønsker, at deltageren skal gøre dette selv efter endt uddannelse
  • Tidligere har arbejdet med data og kodesprog (f.eks. STATA, SAS, Python, R, e.l.)
  • Har et niveau inden for IT, som gør deltageren i stand til at arbejde med data, og lære nye IT-værktøjer på kort tid
  • Har afsat tid til at arbejde videre med de tillærte kompetencer og værktøjer, som en del af ens arbejdsopgaver efter endt uddannelse

Hvad lærer man ikke på kurset?

En Datadetektiv er aldrig færdig med at lære nye metoder til at løse gåderne. Derfor vil denne uddannelse fokusere på, at deltagerne får de nødvendige kompetencer og forståelser af de værktøjer der kræves, for at kunne arbejde selvstændigt med dataudtræk til forsknings- og kvalitetsprojekter.

Det bør ikke forventes, at deltageren efter endt uddannelse vil være i stand til at udføre store eller komplekse dataudtræk selvstændigt. Tag gerne en snak med din nærmeste leder inden deltagelse på uddannelsen, så du kan få afsat tid til at arbejde videre med SQL og Tableau efter endt uddannelse – på den måde sikrer du, og dermed din afdeling, at du får mest muligt ud af uddannelsen.

Følgende er ikke en del af kurset

  • Avanceret SQL til generering af meget komplekse dataudtræk – det er muligt at blive peget i retning af uddannelser i Avanceret SQL før, under og såvel som efter kurset
  • Statistik og dybere dataanalyse – Et godt datasæt er en forudsætning for en god analyse, men selve analysen er uden for rammerne af dette kursus
  • På dette kursus bruges Tableau 'kun' som værktøj til data-eksplorering og udtrækning.
  • Ønsker man at lære visualisering af data i Tableau Web-edit, henvises til kurset Datanaut.
  • Tableau rapportbygning og avancerede Tableau Desktop-funktioner, kan man lære på kurset Datahelt

Hvad forpligter man sig til?

Som deltager forpligter man sig til en hel uge (fuldtid) fyldt med (spændende!) undervisning. Der vil være "tavle"-undervisning, men fokus er på aktiv deltagelse i form af opgaveløsning og hands-on leg med data. Derudover påkræves det at du installerer nødvendigt software og tjekker dine adgange til fjernskrivebordet før kursusstart, da de praktiske øvelser kræver man har adgang til SQL-værktøjet. Deltagere vil modtage information og vejledninger til dette i god tid før kursusstart, men du finder allerede nu informationen under 'Dokumenter'.

Det er muligt at anvende Tableau Desktop i en 14 dages gratis periode. Det er ikke nødvendigt, at have en Tableau Desktop licens tilgængelig til kurset, da man kan bruge Tableau Desktop fra et fjernskrivebord under uddannelsen.

Skulle du, efter gennemført kursus, få behov for at bruge Tableau Desktop, er det muligt at købe en Tableau Desktop-licens med en engangsbetaling på kr. 15.000, samt et årligt vedligeholdelsesgebyr på kr. 3.000.

OBS! Uddannelsen kræver fysisk tilstedeværelse. Virtuel deltagelse er ikke en mulighed.

Praktiske informationer

Uddannelsen er med fuld forplejning - dvs. morgenbrød, frokost og eftermiddagsservering. Så lad blot madpakken blive hjemme.

Uddannelsen vil blive afholdt i Regionshuset Aarhus på Olof Palmes Allé.

Vær opmærksom på at de fem kursusdage afholdes over 2 uger. Mandag + tirsdag i første uge og onsdag-torsdag-fredag i anden uge.

Vi afholder ikke undervisningen i IT-lokaler, og derfor skal man medbringe sin arbejds-pc, hvis muligt. Har man ikke en bærbar arbejds-pc, så giv besked til os ved tilmelding til uddannelsen, så sørger vi for en låne-pc.

Hvordan tilmelder jeg mig?

Du tilmelder dig et hold til højre i kalenderfunktionen, hvor man kan se de næste åbne hold.

Er holdet fyldt, opfordrer vi til at man tilmelder sig ventelisten, da der er mulighed for at holdet kan udvides med 1-2 deltagere, hvis vi vurderer at det er hensigtsmæssigt.

Du kan læse mere om Datadetektivudannelsen og vores generelle undervisningstilbud på vores intranetside

Hvis du har nogle uddybende spørgsmål, så hører vi meget gerne høre fra dig på tlf. +45 2466 8375 eller mail BI-uddannelse@rm.dk. 

Uddannelsen til Datadetektiv gennemføres ved minimum 6 deltagere.

Oplever du, at der er meget lang ventetid til næste uddannelsesforløb? Meld dig på venteliste på et eller flere hold og skriv derefter til os på BI-uddannelse@rm.dk. Så vil vi undersøge muligheden for oprettelse af et ekstra hold, hvis der er stor tilslutning herfor.

 

Er du i tvivl om hvilket uddannelsestilbud du skal vælge?

Se illustrationen herunder, hvor du kan få et overblik over vores uddannelsers indhold og hvilke produkter der arbejdes med.

 
By Dato Tid Sted Tilmeldingsfrist Ledige Pladser
Aarhus N 20.01.2025
21.01.2025
29.01.2025
30.01.2025
31.01.2025
09.00
09.00
09.00
09.00
09.00
Aarhus 30.12.2024 8 / 10