Målgruppe
Miljøpersonale, der arbejder i ambulatorier, selvskadeteams og sengeafsnit.

Formål
Formålet med uddannelsen er at give personalet indsigt i personlighedsforstyrrelser og de dynamikker det medfører i behandlingen, således at personalet kan møde patienterne med forståelse og ligeledes kan blive bedre til at forstå baggrunden for selvskade.

Indhold
Dag 1: Introduktionsgang
Dag 2: Personlighedsforstyrrelse
Dag 3: Selvskade
Dag 4: Miljøterapiprocesser
Dag 5: Komplekse patienter
Dag 6: Forskellige behandlingstilgange

Alle dagene er opdelt i 3 segmenter bestående af undervisning, refleksion og supervision.

Læringsmål
Formålet med uddannelsen er, at deltagerne øger deres kompetencer for at yde god behandling til patienter med svær personlighedsforstyrrelse og selvskade i psykiatrien. Der tages udgangspunkt i en moderne psykodynamisk forståelse af personlighedsforstyrrelse og selvskade, således deltagerne får en teoretisk forståelsesramme for denne målgruppe. Uddannelsen fokuserer på en tæt kobling mellem teori og praksis, hvilket opnås gennem teoretiske oplæg, refleksionsgruppe, hvor teorien diskuteres og kobles til praksis, samt deltagerne bringer egne forløb og erfaringer til supervision.

Deltagerne vil opnå følgende kompetencer:

  • Teoretisk fundament til forståelsen af personlighedsforstyrrelse på et psykodynamisk grundlag, herunder betydningen af en miljøterapeutisk behandlingstilgang og gruppesupervision.
  • Evne til at koble teori til egen praksis gennem refleksion og supervision.
  • Får indblik i den selvskadende adfærds funktion for den enkelte patient.
  • Kan identificere hvordan arbejdet med personlighedsforstyrrelse og selvskadende adfærd påvirker behandlingsmiljøet og den enkelte behandler.
  • Får øget opmærksomhed på kompleksiteten hos patienter med svær selvskade, herunder hyppig komorbiditet og differential diagnostiske muligheder.
  • Får kendskab til hvordan forskellige behandlingstilgange i form af DAT, MBT og psykodynamisk behandling sigter på forskellige dele af det forstyrrede i personligheden og relatere disse til egen praksis.

Evaluering
Kurset evalueres ved, at deltagerne afslutningsvis fremlægger egen læring i refleksionsgrupperne, samt en skriftlig evaluering af Psykiatristaben af kursets form og indhold

Relaterede kurser

Personlighedsforstyrrelse og selvskade - Specialistuddannelse i selvskade

Ingen pladser - tilmeld venteliste

Formål
Uddannelsen giver deltagerne en dybere indsigt i tilgange til selvskade og den påvirkning det har på patienten samt personalet.

Målgruppen 
Uddannelsen er alle dem der opfylder følgende kriterier:

  • Deltageren er fastansat
  • Deltageren forestår selvskade behandling
  • Deltagerne skal have et højt engagement ift. patientgruppen og en særlig interesse i selvskade
  • Personalet der deltager på uddannelsen skal deltage på hele uddannelsen
  • Det må ikke kun være til fastholdelse eller som en mulighed for at imødegå et behov for nye udfordringer
  • Personalet der deltager skal selv kunne tage initiativ til at drøfte materiale der udleveres til drøftelse med nærmeste leder og mødes hen mod slutningen af uddannelsen med sin leder og drøfte, hvordan de kan omsætte deres viden erhvervet på uddannelsen
  • Deltageren skriver en motiveret ansøgning til uddannelsen til egen funktionsleder

Det er ikke et krav man har været på basisuddannelsen.

På kurset vil du blive klogere på:
Selvskadens psykologi, personlighedsforstyrrelse, spiseforstyrrelse og selvskade, traumer og selvskade, behandlingstilgange, kædeanalyser, selvskade og autisme, selvskade og oligofreni, miljøterapeutiskeprocesser, belastningspsykologi, borderline og selvskade under indlæggelse, den faglige sparring om selvskade, overgange og de mange aktører der befinder sig heri.

Læs mere om indhold og undervisere under "Udvidet beskrivelse"

fysisk