Målgruppe
Nyansatte medarbejdere i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling med mellemlang videregående uddannelse.
Eller øvrige medarbejdere i BUA, som ønsker opfriskning og kort basisindføring i psykopatologi inden for det børne- og ungdomspskiatrisker speciale.

Formål
At give medarbejdere en basisindføring i psykopatologi inden for de børne- og ungdomspsykiatriske lidelser 

Opbygningen 
Der er udarbejdet læringsvideoer hvor psykopatologi og symptombillede i den børne- og ungdomspsykiatriske praksis vil blive præsenteret inden for emnerne:

  • ICD10
  • Spiseforstyrrelser hos børn og unge
  • Selvskade 
  • Skizofreni hos voksne og skizofreni hos børn og unge
  • Angst og depression hos voksne og depression hos børn og unge
  • Personlighedsforstyrrelser hos børn og unge
  • Tics og tourette hos børn og unge
  • Autismespektrumforstyrrelser hos børn og unge
  • Obsessiv kompulsiv tilstand hos børn og unge

Supplerende læsning:

 Under "dokumenter" kan man tilgå litteraturliste med forslag til supplerende læsning inden for hvert emne.

Relaterede kurser

Basiskursus i selvmordsforebyggende samtaler - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling

Ledige pladser

Målgruppe:

Kurset er en del af den obligatoriske introduktion for følgende målgruppe:

Faggrupper: læger, sygeplejersker, psykologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, pædagoger og social- og sundhedsassistenter.
Afsnit: skolebørns-, unge- og spiseforstyrrelsesafsnit samt spædbarnsambulatoriet.
Erfaring: 6 til 12 måneders erfaring fra BUA.
 I de tilfælde, hvor medarbejdere ved tidligere ansættelse allerede har gennemført kurset kan leder vurdere, om kurset er nødvendigt.

Formål:
Kurset introducerer den nyansatte (6-12 måneders erfaring) til samtalen med den selvmordstruede patient, så medarbejderen gennem øvelser og fælles refleksion opnår de nødvendige kompetencer til at gennemføre samtalerne. På kurset vil den nyansatte (6-12 måneders erfaring) opnå basal viden om selvmord, selvmordsrisikovurdering og handlemuligheder.

Indhold:
Undervisning i samtalen med den selvmordstruede patient som led i selvmordsforebyggelse. Mulighed for refleksion over egen praksis samt sparring med kolleger. I forløbet introduceres desuden kort til selvmordsrisikovurdering. Kurset forudsætter aktiv deltagelse.
Forberedelse til kurset: Reflektér over egne erfaringer og egen praksis ift det selvmordsforebyggende arbejde. Medbring en konkret case (indeholdende en selvmordsproblematik) til forløbet. Deltagernes egne cases vil indgå i undervisningen. Som forberedelse til kurset skal man desuden have gennemført e-læringsmodulet: Selvmordsrisikovurdering – forebyggelse af selvmord samt være introduceret til retningslinien: Vurdering af selvmordsrisiko, fællespsykiatrisk retningslinje eau.

fysisk

Kompetenceudviklingsforløb til nøglepersoner for børn og unge som pårørende i psykiatrien

Ledige pladser

Kompetenceudviklingsforløb for nøglepersoner for børn og unge som pårørende afholdes den:

  • 24. - 25. juni 2025 kl. 8.00-15.30
  • 27. august 2025 kl. 8.00-13.00

på adressen Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N 

Målgruppe
Nøglepersoner for børn og unge som pårørende og deres ledere.

Baggrund
I Psykiatrien er der nøglepersoner for børn og unge som pårørende i Psykiatrien i Region Midtjylland. Alle nøglepersoner skal gennemføre et 2,5 dags kompetenceudviklingsforløb, hvor de klædes grundigt på til opgaven.

Læringsmål

  • Nøglepersonerne opnår kompetencer til at afholde forældre- og familiesamtaler
  • Videreformidle og understøtte øvrige kollegaer i forbindelse med arbejdet med børn og unge som pårørende

Indhold
Nøglepersonerne vil blive introduceret til rollen som nøgleperson, herunder blandt andet

  • afholdelse af forældre- og familiesamtaler
  •  underretning og samarbejde med kommune og civilsamfund
  • funktionen som tovholder på afdelingen og sparringspartner for kolleger
  • at sikre opsporing af børn og unge som pårørende 

fysisk

Grundkursus i psykoterapi UDDANNELSESLÆGER - teoridel af Grunduddannelsen i psykoterapi

Ledige pladser

Grundkursus i psykoterapi for uddannelseslæger ansat hos Region Midtjylland, Psykiatrien (voksen) og Børne- og ungdomspsykiatrien - TEORIDELEN af Grunduddannelsen i psykopterapi for uddannelseslæger - LÆS TEKSTEN NEDENFOR, INDEN DU TILMELDER DIG DE 4 MODULER

HUSK at have betalingsoplysninger klar, inden du tilmelder dig (AFDELINGSNUMMER i ØSIndsigt og KONTONUMMER i ØSIndsigt)

Som uddannelseslæge kan du gennemføre de 4 obligatoriske moduler i vilkårlig rækkefølge, alt efter hvad der passer bedst i dit uddannelsesforløb. Det er dog en betingelse, at modul 1 er gennemført, før du starter på de øvrige moduler. VÆR OGSÅ OPMÆRKSOM PÅ TILMELDINGSFRISTERNE TIL DE ENEKLTE MODULER. Du har som uddannelseslæge selv ansvar for at tilmelde dig og gennemføre de 4 moduler på det obligatoriske grundkursus. Det anbefales, at du starter grundkurset i din I-stilling.

Kurset er opbygget med 4 moduler; introduktionsmodul, psykodynamisk modul, kognitivt adfærdsterapeutisk modul og gruppeterapeutisk modul. Du kan se de moduler, hvor der er åbent for tilmeldinger, nederst på denne side. Vær opmærksom på, at når du modtager bekræftelse på tilmelding til et modul med kalenderindkaldelser, er nogle undervisningsdage for uddannelseslæger ansat i Psykiatri (voksen) og nogle undervisningsdage for uddannelseslæger ansat i børne- og ungdomspsykiatrien. Du skal selvfølgelig kun klikke på de kalenderindkaldelser, som gælder for dit ansættelsessted.

Grundkurset i psykoterapi giver en introduktion til psykoterapiens praktiske og teoretiske grundlag i forhold til den psykodynamiske og kognitive adfærdsterapeutiske retning.

Senest 14 dage før hvert modulstart, modtager du velkomstmail med kursusbeskrivelse, program og praktisk info.

Litteratur
Kognitiv adfærdsterapi vil disse 2 grundbøger dække litteraturen. Der suppleres muligvis med en enkelt artikel, som bliver tilgængelig i grupperummet til dag 4 på modulet om nyere retninger.

Vær opmærksom på, at der er en bog for læger fra (voksen)psykiatrien og en anden for læger fra børne- og ungdomspsykiatrien.

Grundbog for læger fra (voksen)psykiatrien
Kognitiv terapi. Nyeste udvikling. Red: Mikkel Arendt og Nicole K. Rosenberg. Hans Reitzels Forlag 2012

Grundbog for læger i børne- og ungdomspsykiatri
Kognitiv adfærdsterapi med børn, unge og familier. Red: Lisbeth Jørgensen og Christina Schlander. Hans Reitzels Forlag 2018

Til de øvrige moduler – introduktion, psykodynamisk psykoterapi og gruppeterapi udleveres litteratur, som uploades i grupperummet mindst 2 uger før modulet starter.

Anbefalet litteratur – som kan give en indføring i disse områder
Psykodynamisk psykoterapi

Psykoterapeutisk praksis på psykodynamisk grundlag af Claus Haugaard Jacobsen og Karen Vibeke Mortensen. Hans Reitzels Forlag 2013

I dialog med barnet. Intersubjektivitet i udvikling og psykoterapi af Bjørg Røed Hansen. Akademisk Forlag København 2014

Psykodynamisk psykoterapi med børn og unge. En grundbog om teorier og arbejdsmetoder af Liselotte Grünbaum og Karen Vibeke Mortensen. Hans Reitzels Forlag 2016

På engelsk er der en god grundbog
Long-term psychodynamic psychotherapy. A basic text of Glen O. Gabbard. Third edition. American Psychiatric Association Publishing 2017

Gruppeterapi
Brug gruppen. Psykodynamisk gruppeterapi. Redigeret af Jan Nielsen og Per Sørensen. Hans Reitzels Forlag 2013

Pris
For ansatte i Region Midtjylland er uddannelsen betalt af afdelingerne